Mistrovství Slovenska 2007 – ( Rážňany)

     Dne 11.8 až  13.8 proběhlo na letišti v Ražňanech,  na východě Slovenska, druhé kolo Mistrovství Slovenska v motorovém paraglidingu. Již předem nás upozorňovali, že je to tam divočina, ale vzhledem k neustálým nepokojům mezi naší Královskou letkou a Čebínskými barbary, nás jen tak něco nezaskočí a tak jsme osedlali Slávkova bělouše ( Citroen Berlingo) a vyrazili směr Prešov. Cesta uběhla vcelku uspokojivě, jen Slávovi dotazy,( kdy už tam budem a jestli může řídit), mě sem tam znepokojovaly a co chvilka jsem chtěl sjet ze silnice a spáchat sebevraždu, najetím do nějakého stromu, aby byl klid. Těch cca 500km uteklo jako voda a dorazili jsme v celku, na letiště, kde nás uvítal Marčelův karavan. Nabídl nám výtečné kafíčko, za což mu ještě jednou moc děkuji. (Mimochodem Marčelo, dělá moooc dobré kafe, a až jej na nějakém srazu spatříte, určitě ho poproste, vřele doporučuji).

    Rozbalili jsme si stany, vyrobili přístřešek z igelitové plachty a fotbalové branky, která mrcha nechtěla stát a furt nám na něco,(někoho), padala. Bylo něco kolem osmnácté hodiny no a tak jsme nelenili seskládali si stroje a chtěli se ještě trochu proletět  po okolí ,než to vypukne. Na náš dotaz, kdy bude brifing a kdy začínají závody, jsme byli odbytí větou, ať jsme v klidu a že není kam spíchat, a že oni na Slovensku to berou, spíš jako slet a pobavení , než jako závody. S touhle větou jsem se zžil, neboť opravdu celé závody se nesly v duchu naprosté pohody, bez zbytečných stresů a přitom jsme si jen tak lehce i závodili. Byli jsme upozorněni na všechna letová omezení a hlavně na rómské osady, kterých je v okolí celkem dost. Někteří domorodci, jsou  na pohodu, ale někde jestli budeme nuceni přistát, tak tam máme všechno nechat a raději rychle prchat pryč. Jde prej i o život. Ale naštěstí naše stroje pracují vcelku spolehlivě a tak se nám nic extra nepřihodilo. Polétali jsme si po okolí, navštívili nedaleký hrad, poblbli v řečišti malebné  říčky a navštívili, samozřejmě že ze vzduchu, i jednu nedalekou rómskou osadu,( to sem si nemohl odpustit J). Zhruba kolem 21:00 dorazil i Pavel Březina a závody mohly začít.

    Připraveny pro nás byli hned dvě navigační disciplíny spojené z nějakou tou technikou a ekonomikou.( takže o zábavu na zítřejší den, jsme měli náležitě postaráno. Navigace  spočívala v oblétnutí osmi otočných bodů, cestou hledat fotky a říct v kolik se vrátím na letiště, tam kopnout jednu tyčku a následně pokračovala disciplínou, přesnost přistání. Toť vše. Neboť počasí nám na tuhle úlohu příliš nepřálo, tak jí oblétli jen někteří závodníci, kteří se vraceli asi po hodině a půl pěkně zmoklí. Naštěstí se pak počasí umoudřilo a tak jsme si zalétali ještě nějaké ty slalomy a ještě přesnosti přistání no a na večer moc fajn navigaci, která byla pojata jako nádherný výlet po východním Slovensku. Spočívala v dolétnutí k jedné vesnici, tam najít fotbalový stadion a na něm tajný znak. Pak letět k jiné vesnici a tam zjistit, kolik je ciferníků na tamní kostelní věži, no a odtam letět mimo mapu a spočítat jakési útvary na jakémsi nádvoří. No prostě pohoda. Tři otočňáky,  přes dvě hoďky kochání se, nádhernou krajinou a za naprosto špičkového počasí. Prostě bomba. Po přistání zpátky na letišti, už na nás čekaly opečené kuřecí a klobásové specialitky( a to místní fakt uměj moc dobře), pivíčko a místní lihové nápoje. Takhle nějak si představuji ráj na zemi. Supr polétání, fajn lidi , bezva počasí, famózní papání a bumbání no prostě špica.

    Na neděli byla připravena další navigace s fotkami. Ale pro změnu, kvůli místním pilotům, ( kteří, a to celkem logicky), ty fotky znali ještě před startem,  přibyli ještě tajné znaky a tak se síly vyrovnaly. Pak zase nějaké ty slalomy na letišti, (pro toho, kdo si chtěl zablbnout) a na odpoledne ekonomická disciplína pro termické piloty. Navigačku jsme, z důvodů deště nezvládli, ale poblbli jsme si dosyta na minimaxech a slalomech. No a na termiku také došlo. A neboť se už nenašlo moc pilotů, kteří chtěli ještě létat a někteří z nás spíchali již domů ke svým rodinám, tak se závody prostě ukončily a bylo. K předávání cen, mají na Slovensku také jednu zvláštnost,( ale určitě zajímavou a spravedlivou,) neboť aspoň nějakou cenu si odnese opravdu každý. Na stůl se položily všechny připravené ceny a každý si vybere dle pořadí v jakém se na závodech umístí, co se mu z toho nejvíce hodí. Takže první , kdo vyhrál jde první , pak druhej , pak třetí a takhle furt dokola, dokud na stole něco zůstává (já osobně jsem tam byl čtyřikrát). Cen bylo opravdu hodně, např DVD přehrávač, digi foťák, campingové vybavení, nádherné hrníčky, trička, peněženky, a jiné…….. Po rozdání cen a medailí jsme ještě všichni udělali skupinové fota, podali rozhovor Slovenské veřejnoprávní televizi STV, sbalili stany a hajdy domů.

    Celkově musím konstatovat, že pohodovější závody jsem opravdu ještě v životě nezažil. Evidentně nás pan ředitel chtěl ULÍTAT, UCHLASTAT a UPAPAT. A faktem je, že se mu to celkem i dařilo. ( mám slabou vůli). Každopádně se moc těším na příští rok a určitě bych se tam děsně rád zase podíval.

 Výsledky Českých zástupců:

 Krosny: 1. místo – Pavel Březina ( jak jinak, že?)

               2. místo  (  J )

 Tříkolky: 3. místo – Slávek Chatrný ( objev roku 2008)

                 4. místo – Marčelo Dvořák ( objev roku 2007) 

Text: Berka Tomáš, foto: taky

 

blažený Tomův úsměv

Bříza, Stano, Tomáš

hrad byl obsazen

jdu po Břízovi

už je v zaměřovači a pal

kudy objet dálnici

kuk

letiště

měli z nás radost všichni

Moravská sqadrona

necháš to bejt

nejblišší rómská osada

novostavby tentokrat ve svahu

pan spokojený Chatrný

poblíž byly závody loni

pračka, obchod, kuchyně, ubytovna

přistát bych tam nechtěl

romská wall street

Slavek Marčelo, naši důchodci

střechy jek od umělce

ten bilboard vlevo to je hnus

to je můj had

to je on mého srdce champion

to je zářez od medvěda

zkratka

v těch klecích měli psi, asi chovná stanice

věčný pohodář Jaroslav

všichni jsme šťastni

základy na piramidu

zavodníci