Motorová krosna Křeček 5d Turbo

Vážení piloti a pilotky

Technický a cenový převrat v konstrukci a prodeji pohonných jednotek je konečně tady. Po dlouhé době testů a papírování je konečně plně certifikována nová padáková krosna  Křeček 5d Turbo. Naše konkurenční firmy používají zastaralé dvou a čtyř taktní motory. Ani přítel Wankel nás svojí koncepcí (jakýsi trojúhelník v něčem podivném) neoslovil. Základní myšlenkou je Cimrmanův pětitaktní motor. Zatím co u čtyřtaktů je pouze sání, komprese, výbuch a výfuk, v našem případě je tu ještě pátý takt odpočinek. To zaručuje klidnější chod a hlavně životnost celého aparátu. Dále bylo poprvé instalováno tzv. přídavné turbo spalování, toto pracuje na principu tlakového dávkování paliva (v našem případě slunečnicových semínek) než by sám motor vyžadoval. Souběžně s přísunem paliva je poodhalena nebo při plném plynu zcela odhalena děsící fotografie umístěná vzadu u výfukového potrubí, která již nedává žádnou šanci motoru přejít do nepravidelných otáček.

Pro piloty větší hmotnosti bude zanedlouho na trhu pohonná jednotka Morče 5d Turbo a tandemová trojkolka Zajíc 5d Turbo.

 

 

Technické parametry

 

Motor                             křeček - Ferda 210 pětidobý vzduchem chlazený s turbopodavačem

Výkon                            dostatečný (při 6.000 ot/min.) 

Reduktor                        řemenový 1:50 , pravá kůže

Vrtule                            dřevěná třílistá (115, 125 cm) , ruční práce

Startér                           ruční

Konstrukce                     vlastní 

Barva                             zelená ( GREEN ECOLOGI)

Rám                               hliníkový, čtyřdílný, rozkládací 

Sedačka                         Anatom. konst. polštářek k odtlumení zbytkových vibrací

Doplňky                         sada fotek (pro verzi s příd. spalováním), pytlík ječmene,

Vybavení                       klec na motor vybavená kolečky, obaly rámu a vrtule 

Hmotnost                      9 kg

Max. hmotnost pilota      125 kg

Minimální statický tah     58/56 kp (dle prům. vrtule 125/115 cm) 

Průměrná spotřeba paliva  pytlík slunečnice na 5hodin letu

 

 

 

 

Parakřeček 1  s reduktorem, je první vlaštovkou na trhu s leteckým vybavením  zaměřeným hlavně, na ekologickou problematiku létání. Jeho nezanedbatelnou výhodou, je také tichý chod a minimální spotřeba benzínu. Dále je určen pro všechny milovníky zvířat a drobných hlodavců, kteří si rádi berou své miláčky všude sebou. Zaujme především svoji jednoduchou a promyšlenou konstrukcí.

 

 

O pohonné jednotce

Křeček zlatý (Mesocricetus auratus)

Je u nás nejoblíbenějším druhem. Jako křeček zlatý se označuje celý druh včetně plemen a nikoli jen zlatohnědě zbarvení představitelé. Křeček saténový, strakatý, panda nejsou zvláštní druhy, ale pouze plemena křečka zlatého (neboli křečka syrského). Křeček zlatý žije v pouštích a polopouštích Malé Asie, obývá oblasti se suchým a teplým subtropickým klimatem. V našem podnebí venku dlouho nepřežije. O divokém křečkovi zlatém toho víme málo. V roce 1930 vykopal profesor Aharoni blízko města Halebu v syrské poušti hnízdo křečka. Našel zde samičku s dvanácti mláďaty a tato zvířata odnesl do svého ústavu. Zde se mu podařilo odchovat čtyři zvířata (zbytek utekl) a tito křečci se stali předky všech křečků, které dnes člověk chová.

7 tipů pro šťastný život Vaší pohonné jednotky:

1.Běhací kolečko samo o sobě pohyblivým křečíkům nestačí. Tato neustále sem a tam pobíhající zvířátka potřebují hodně pohybu.

2. Křečíkům drženým v chladu v zimě srst zesvětlí nebo úplně zbělá.

3. Džungarské křečíky snadno rozpoznáte podle tmavého úhořího pruhu na hřbetě.

4. Ve své vlasti džungaráčci dodržují zimní spánek, jako domácí zvířata jsou však aktivní po celý rok.

5. Křehcí, ale přátelští plyšoví medvídci, kteří se rychle ochočí - takoví jsou tito trpaslíci. Bohužel se dožívají jen 2,5 let.

6. Džungaráčci nemají rádi průvan, ale ani přílišné teplo. Přetopené místnosti (přes 20 °C) v zimě jim neprospívají.

7. Tito trpaslíci jsou snášenlivější než křečci zlatí, proto je můžete v dostatečně velkém prostoru držet i ve skupině.

Závada Příznaky Prevence; léčba

Vypadávání srsti holá místa bez srsti, parazité -    Přestaňte jej hladit, umyjte si ruce a podáváme pestrou stravu; nutná je návštěva veterináře

Nádory bulky pod kůží křečci na ně trpí často;-      okamžitě jdeme k veterináři, vyříznutí nádoru může křečkovi zachránit život, okamžitě přestaňte s biopokusy.

Průjem řídká stolice, která nepříjemně páchne -     příčinou může být špatná strava, nekvalitní rum,podchlazení či střevní infekce; většinou přejde po několika dnech

Zápal plic, nachlazení kýchání, chroptění -             dáváme pozor, aby jsme něco nechytli; zajdeme k doktorovi

Přerostlé zuby nebo drápky v případě drápků špatná chůze -          při přerostlých zubech snížená konzumace jídla vždy poskytneme příležitost k hrabání a hlodání, provedeme úpravu v dílně

Zánět spojivek světloplachost                             nepoužíváme příliš prašnou podestýlku, pořídíme letecké brýle,