ČERVENÝ POTOK - 2007

 

Již delší dobu jsme seděli v naší klubovně u Proksika a zvažovali, zda pojedeme, letos na Potok a nebo ne. Počasí vypadalo dost nebezpečně( to znamená letově). Marek ladí formu, na Mistrovství do Číny, Kamil nemá zatím stroj a Prosík si výmluvu vždycky najde.  (J pozn. autora)(to si ještě vyřídíme, ale nechám to tam ať mě nedrbete že je tu cenzura - Jpozn. admina). Nakonec došlo k demokratickému hlasování. Proksik vzhlédl k obloze a zavelel ,        „ Tome jedeš“ no a tak jsem jel. A rád.

Krátká, telefonická domluva s Šikym(našim), a už jsme, každý svým vozem, to hrnuli směr Svitavy a dále na sever. Letošní potok byl zaměřen na western styl, a neboť jsme tady všichni děsní divoši, tak jsme se převlékli za Indiány. Drobný rozruch jsme způsobili už na benzince v Králikách když jsme se začali převlíkat do našich kostýmů. Já si sehnal apartní bederní roušku, paruku a nějaké to pírko na hlavu a Šiky si stáhl vlásky do čela a začal něco drmolit po indiánsky( nebo jsem si to aspoň myslel, on se jen kousnul do jazyka a nemohl mluvit.)  Jen nám ještě chybělo Indiánské zbarvení. To jsme vyřešili opálením kousku dřívka a použitím jako křídy. Já, před nanesením na tělo si dřívko pečlivě uhasil, Šikymu se to zdálo příliš zdlouhavé a tak to vzal i ze žhavým, děsně u toho řval a opálené pruhy po těle, má ještě dnes ( no, je to prostě tvrďák). Po dojetí, na letištní plochu, jsme byli velice vřele uvítáni. ( já dostal šípem mezi oči a ještě kouřící Šiky mezi ….). Zaparkovali jsme hned vedle Mechyho, který z nás měl evidentně velkou radost, neboť neustále mumlal něco o tom, že se zase v noci nevyspí a že jsme hluční a že prej chrápu a jiné lži. Proto jsme si auta přeparkovali ještě těsněji k němu, abychom mu tyhle nesmysly mohli v noci náležitě vyvrátit.( nepovedlo se, tak třeba příště).

Počasí se zdálo opravdu nejisté, na obzoru se převalovaly mraky jako prase a občas jsem zaslechl i vzdálený hrom. Chvíli jsem váhal, ale po bedlivém pozorování této meteorologické anomálie a ujištěním místních, že zde je to naprosto standardní úkaz, jsem seskládal stroj a hupky dupky do vzduchu. Pravdou je, že moc odvážlivců jsem tam nepotkal, ale vítr do 1m/s nakonec dostal do vzduchu asi ještě dalších 16 padáků. Poblbli jsme si parádně. Dokonce i Michal Křivánek si vykresloval, tajemné pruhy do obilí  kolečkem od tříkolky a se západem slunce jsme již všichni klouzali k zemi. Pak jsme postavili stany a postupně se odebrali k velkému zelenému stanu, odkud se již linula velmi lákavá vůně opékaných párečků a čepovaného pivíčka. Celý večer proběhl, ve vcelku komorním stylu. O drobné zpestření se nám postarali až místní , kdy před půlnocí vyhlásili turisticko-poznávací zájezd za koupáním do říčky Moravy. Cestovní agentura SPV, nám přistavila vůz i z řidičem, přímo před bar a tam jsme byli postupně přemísťováni. K polovyschlému řečišti jsme dojeli asi po 4 minutách děsivé jízdy přes rozorané pole. Každý jsme byli hodně rozehřátí po úmorné jízdě ve vytopeném voze, že jsme nelenili, obnažili jsme svá, svalnatá, mužná těla a naskákali do 15centymetrového dravého proudu řeky Moravy. Teplota necelých 6sti stupňů nad nulou, nás nikoho nenechala dlouho rozpáleným, a tak jsme vylezli ven, rozdělali si deku a za zvuku cikád sledovali noční oblohu. Všichni leželi a vnitřně meditovali, o nesmrtelností chrousta a jestli jsme ve vesmíru sami, jen Šiky pořád vykřikoval něco o tom , že obejde klíčem Velkej vůz a že opíchá Orion, jen co bude níž nad horizontem. Byl hodně neodbytnéj, a tak jsme, ho raději nasoukali do auta a vyrazili zpět na letiště. Cestou se ale najednou otevřeli dveře u řidiče a někdo začal vykřikovat, něco o tom kam jedeme a co tam děláme. Řidič neztratil kamennou tvář a jen lehce přidal plyn. Dveře se zase zavřeli a o té osobě, jsme již do konce sletu neslyšeli. ( prostě záhada).

Na letišti jsme tento výlet řádně zapili a na celej incident, z tajemným otevřením dveří, jsme lehce zapomněli a těšili se na ranní brífink vyhlášený na 6:00.

Ráno v 8:00, jsem ještě stále, slyšel bubnovat kapky deště na střechu stanu a bylo mi jasné , že mohu ještě podřimovat. Nicméně, vůně ranní kávy, mne nenechala dlouho převalovat ve spacáku a tak jsem se odebral ke snídaňovému stanu, kam se již scházeli další  a další  rozespalé obličeje. Mezitím již přestávalo pršet a obloha se pomalu měnila v letní ideál. Začínalo pařit slunce, mraky se přemísťovaly pryč a jen se trochu rozfoukalo. Speciální, letištní měřič, rychlosti větru se začal roztáčet a vydával u toho, velmi zajímavé zvuky. To naznačovalo, že fouká už moc.

Členové SPV, ale nenechali nic náhodě a tak po slavnostním zdvižení vlajky a zahajovacím ceremoniálu, vyhlásili tkzvn. Náčelníkovu pakárnu. Spočívala v rozdělení účastníků do družstev na Bílé tváře a na Rudochy a zvládnutí, zepár záludných soutěžních úkolů.  Já byl pod ochranou Rudochů vedených Romanem Pavlíkem a Bídné tváře, řídil Erych (zvaný udatný). Do jeho skupiny, jsem pro sichr vrazil Šikyho ( je jedno kdo vyhraje, hlavně když výhra pojede k Brnu.) První disciplínu, přetahováni lanem, jsme vyhráli samozřejmě mi rudoši. Další, prej inteligentní, běh s papírovými koni, přes překážky , vyhráli, zase rudoši. ( no spíš jen Roman, protože jeho srdce, při vzpomínce, jen na ten běh, chytá aritmiji).  Dalším úkolem bylo vrhnutí koulí do kruhu. ( ty koule byli petangové, jen pro jistotu). To byla, sólová práce všech zůčastněných. No a další bitva byla z důvodů času a zvyšující se teploty a hlavně hladu závodníků přesunuta na pozdější dobu.

Po obídku ( mimochodem, gulášek, byl mooc mmňňaamm) jsem ukecal Honzu , aby vyložil svůj Jílkofavorit a ve složení, Roman(drobek) ,Šiky a Já jsme vyjeli do nedalekých Králík na koupaliště. U vchodu jsme požadovali rodinné vstupné, dokonce i mamka Šiky chtěl na místě, kvůliva věrohodnosti otěhotnět, ale místní uvaděčka nám to nezbaštila a naúčtovala nám plnou cenu, ( ani úplatek nepomohl). Poté jsme obsadili lavičku z výhledem na vodu a chtěli se vrhnout do vln. Byli jsme však zastaveny plavčíkem, že se zboku neskáče a že jestli chceme do vody, tak , že nejprve musí dostat z vody ženy a malé děti. Přitom si velmi nevraživě prohlížel Romana. V bazénu jsme již poznávali známé tváře ze spřátelené Prostějovské letky a jejího okolí, kteří náš příjezd velmi hlasitě komentovali. Neustále apelovali na zdraví rozum a něco o cunami. Roman nepřekvapil, a vrhl se do vln z ladností vážky. Vlna nepřišla, ale přišel zase plavčík, že jsme se před vstupem do vody neopláchli. Tak jsme vylezli z vody a šli se opláchnout k bufetu. Zmrzlinka, pivíčko, kávička nám udělala moc dobře. U baru jsme sledovali vývoj počasí a rozhodlo se, že je letovo a že dáme ještě zepár temp a jedem na letiště. Když jsme chtěli vlézt do vody, přišel zase onen plavčík, že nesmíme přes trávu, že to máme obejít. To už ale Roman nevydržel a obořil se na něj ze slovy, že takového protivu, už dlouho neviděl , a že minimálně rok, nás tady nikdo neuvidí. V duchu jsme mu ještě slibovali vytatrankování bazénu, při dnešním večerním létání.

Na letiště jsme dojeli a foukalo ještě pořád vcelku dost. V tom se, ale na obzoru objevil Bříza  a již po chvilce sedal na letištní ploše.  Tento čin, byl vzpruhou, pro většinu zůčastněných a tak jsme seskládali stroje a začali startovat. Já se vydal  na nedaleký kopeček přes Králiky, cestou jukl na koupaliště( škoda, že jsem si, nevzal ty tatranky) a asi po hodince drncání jsem opět přistával zpět, na letišti. Odpoledne ještě dojel Jirka z Malhostovic u Tišnova, a dovezl k našemu, neskrývanému veselí, nafukovací, skákací hrad. (faktem je, že mimo mne a Andrlíka jsem v něm moc lidí neviděl.) Ale děti prej byli rády.

 Na večer, pivo teklo proudem, gulášek, párečky i masíčko co se do nás vejde.No prostě super. Bohužel záhy došla Kofola. Nicméně díky Marčelovu, promyšlenému gestu, bylo za chvilku, zase co bumbat a naše oblíbené, rum s kofolou, zase frčelo. Vyhlášení dopolední soutěže ještě zpříjemnil boj mezi náčelníky obou skupin a Sočim, ( Radku, vážně jsi byl kočka),  zvítězili samozřejmě Rudoši, neb  Romanovy zkušenosti z pouličních bojů z Bronxu v Brně, se teď náramně zůročily. No a pak se už jen tancovalo a myslím si, že se každej moc fajn bavil. Kultůrní pěvecká vložka NAŠEHO kudrnáče, nenechala jednu bránici v klidu. Večírek se tak rozjel, že nikdo s přítomných ani nepostřehl, kdy skončil. Předpověď na ráno a dopoledne dávala silný vítr, a tak se opravdu každej vydováděl dosytosti. Například, ani já nevím, kdy jsem šel spát. (Tímto děkuji, konkrétně tomu jednotlivci nebo skupině, která mne odvedla do mého stanu a pěkně zakryla. Chlapi vážně díky. )  Ráno jsme dobalili stany , překontrolovali zbytkový alkohol v krvi a rozjeli se ke svým domovům. Pánové z SPV, opět nezklamali a tento již tradiční slet, vážně nemněl chybu.

 

 Za Tišnovskou letku jejího veličenstva děkuje Tomáš Berka .

autor textu a popisu akademik Berka, foto Šiki

Po tolika letech manželství a stále hledí na Honzu s úžasem

Di s tím video do řiti

černý jestřáb sestřelen

co jsem to jenom chtěl

děti tohle byla vaše dovolená

Drobek originál

Drobek kopie 2

Drobek kopie 3

Drobek po obědě

Drobek před desti roky

dveře pro každého

dvojčata

furt chtěli zpívat

Hrbaček a jeho stroj

kocour tom na indianské stezce (to se nedá psát admin)

Marčelo a jeho stroje

Marčelo a pytlonosička

mazel

nebreč on vyroste

palec (né ten od Vlasatic)

Šiki pasovka

Takhle mám rád Proksíka (to si taky vyřídíme admin)

To je jazyčisko, to je Berka néééé

To tu zbylo z minula

Tom nahání SPV

WC, jen ty gatě to chce dolů