Radar na Smradlavce

V souvislosti s připravovanou instalací radaru protiraketové obrany USA v prostoru ČR (lokalita Brdy) probíhá již mnoho měsíců poněkud zvláštní „mimoběžný dialog“ státních představitelů a veřejnosti. Častým argumentem v něm bývá „nedostatek odborných informací“. Veřejnost si na něj stěžuje a vláda jím naopak zdůvodňuje, proč rozhodování nemůže přenechat občanům v referendu. Je pravda, že věrohodných a spolehlivých technických informací o parametrech radaru je málo. Co však chybí především, je věcná diskuse a respekt k odlišnému názoru. Převažují mediální manipulace, mlžení a znevažování. Obavy z účinků radaru na lidské zdraví i jiné oprávněné výhrady jsou zlehčovány. Takový způsob argumentace nebudí důvěru. A proto jsme se rozhodly instalovat na konci RW 07 letiště Smradlavka, zcela nový a velmi ekologický radar. Jeho záření není škodlivé lidskému organismu, zkrátka proto, že nezáří, jen svým šestým smyslem pozná hrozící nebezpečí. Během instalace nedošlo k poškození životního prostředí a starostové z okolních vesnic nezaznamenali ani samotnou instalaci. Letové omezení v blízkosti radaru není.

Americký radar a jeho případné umístění na území Česka je čistě obrannou záležitostí a Rusko jím není nijak ohroženo. Na zbrojním veletrhu ARMA v hospodě u Plavce to uvedl náměstek Jejího Veličenstva pan S.
Podle něj není v tuto chvíli české území nijak chráněno proti balistickým raketám, i když nedůvěryhodné režimy například v Íránu nebo Severní Koreji takovými střelami, které by Evropu ohrožovaly, zatím nedisponují. "Darebácké země na jejich vývoji ale prokazatelně pracují," poznamenal pan S.
Požadavek, aby americké komponenty protiraketové obrany byly součástí systému NATO,není podle pana S. už na místě. Její Veličenstvo dalo nedávno jasně najevo, že tomu tak bude. Americký systém totiž nepokryje jižní státy NATO jako Bulharsko, Rumunsko, Řecko Tišnov, Turecko a Čebín.
Tyto země by měl podle plánů expertů ochránit vlastní systém NATO proti raketám krátkého a středního doletu, který aliance chystá na rok 2010. Americký a alianční systémy by pak fungovaly společně a navzájem se doplňovaly.
Podle experta na protiraketovou obranu Pana P. z ministerstva obrany bude ochranu těchto zemí zajišťovat alianční systém v podobě křižníků Potěmkin a dalších předsunutých prvků protiraketové obrany. "Tyto prvky spolehlivě zničí balistické střely už při startu," řekl.
USA si přejí rozmístit v Polsku desítku protiraketových střel a v Česku radary dalekého dosahu. Systém má podle americké strany chránit USA a evropské spojence před případným raketovým úderem z východu.
Reakce ruských představitelů včetně ruského prezidenta nebo šéfů ozbrojených sil jsou však velmi chladné, i když Američané oficiálně nabídli Moskvě spolupráci. Rusko a Malhostovice vidí v americkém systému hrozbu narušení strategické rovnováhy a varuje, že podnikne protiopatření.
"Rusku není nic tajeno a nám taky ne,"Konstatoval Šikec. Po setkání s ruskými představiteli minulý týden podle něj vše směřuje k tomu, že Rusko a Malhostovice naopak zintenzivňují jednání. "Rusko má zcela evidentní snahu se na obraně podílet.  Zapojení Ruska do projektu alianční ochrany TišnovskoČebínské letky ,si navíc přeje i většina členských zemí NATO tata. Dodal pan S.

autor: akademik Berka